Jak rozpoznać dobrą kawę?

sklep z kawą bielskoWiększość ludzi, którzy piją kawę ocenia ją jako dobrą lub niedobrą. Są jednak tacy, którzy znają się dobrze na kawie i potrafią powiedzieć nieco więcej na temat jej smaku. Aby znaleźć się w tej drugiej grupie, trzeba odrobinę zgłębić temat.




Pierwszą rzeczą jaka wpływa na ocenę kawy jest odcień palenia ziaren. Dzięki temu wiadomo, czy kawa będzie kwaśna czy gorzka. Specjaliści potrafią w wypalonej kawie opisać aż 18 odcieni aromatycznych, które wybrała Międzynarodowa Organizacja Kawy.
Kawa jest najbardziej zasobnym w aromaty produktem spożywczym. Zapach kawy zmienia się w zależności od stopnia zaparzenia. Dlatego warto sprawdzić go zarówno przed jak i po zalaniu wodą.
Kiedy już mamy gotową kawę należy sprawdzić kilka rzeczy:

Kwasowość – kawa nie powinna być zbyt kwaśna, jednak zupełny brak kwasowości również źle o niej świadczy. Powinna mieć delikatnie wyczuwalny kwaśny smak. Niektóre gatunki afrykańskie mają lekkie cytrusowe nuty.
Gorycz – goryczkę kawa zawdzięcza zawartej w niej kofeinie. Kawa palona jest bardziej gorzka niż zwykła, ale trzeba uważać, bo zbyt długie palenie powoduje, że kawa staje się zbyt gorzka.
Konsystencja – warto zwrócić uwagę na konsystencję jaką kawa przyjmuje w ustach. Najlepsza kawa pozostawia po sobie delikatną powłoczkę.
Smak – dochodząc do meritum sprawdzamy tak naprawdę wszystkie poprzednio wymienione cechy. Najlepsza kawa powinna być lekko kwaskowa, w umiarkowanym stopniu gorzka dobrze jakby pozostawiała po sobie posmak w ustach. Warto też zwrócić uwagę na intensywność smaku i aromatu kawy, ponieważ jedni wolą głębsze doznania a inni łagodne.

Porad udzielił sklep z Szwedzką kawą – www.kawawokulskiimport.pl


Jestem administratorem :)

Advertisement

No comments.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.